Έξυπνο Σύστημα Θέρμανσης

ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ: ΤΟ ΕΞΥΠΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ. Η επιλογή για τη Θέρμανση – Ψύξη μιας οικοδομής απαιτεί την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος, το οποίο να συνδυάζει το χαμηλό κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος. Έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ των παρακάτω εφαρμοζόμενων συστημάτων θέρμανσης:

  • Θέρμανση με λέβητα Πετρελαίου
  • Θέρμανση με λέβητα Ιόντων – λέβητα Ηλεκτρικό – Υπέρυθρα πάνελ ακτινοβολίας-θερμοπομποί (20% οικονομία)
  • Θέρμανση με λέβητα Φυσικού Αερίου (30% ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)
  • Θέρμανση με λέβητα Pellet – λέβητα Ξύλου (40% οικονομία)
  • Θέρμανση με Αντλία Θερμότητας Θέρμανσης (70% ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)

Η Αντλία θερμότητας Θέρμανσης είναι εξαιρετικά αξιόπιστη και καλύπτει τις ανωτέρω προδιαγραφές διότι επιτυγχάνει υψηλότατη ενεργειακή απόδοση 400% – 600%, σε σχέση με τους καυστήρες πετρελαίου-αερίου που αποδίδουν μόλις 80-90% [δηλαδή, ενώ στη Δ.Ε.Η. καταβάλλουμε το αντίτιμο για ένα (1) KW, το σύστημα μας αποδίδει τέσσερα (4) KW, σε αντίθεση με τους καυστήρες πετρελαίου ή αερίου με τους οποίους πληρώνουμε για (1) KW και το σύστημα μας αποδίδει (0, 8-0, 9) KW]. Η χρήση αντλίας θερμότητας είναι φθηνότερη κατά ποσοστό έως 80% συγκριτικά με το σύστημα πετρελαίου, φθηνότερη συγκριτικά με το σύστημα φυσικού αερίου – λέβητα PELLET-Ξύλου και φθηνότερη σε σύγκριση με το σύστημα λέβητα Ιόντων-ηλεκτρικό λέβητα και υπέρυθρα πάνελ ακτινοβολίας, ενώ, με αυτήν αποφεύγεται τόσο η εγκατάσταση καπνοδόχου, δεξαμενής, λέβητα ξύλου – pellet, όσο και ο τακτικός και δαπανηρός ανεφοδιασμός με το αντίστοιχο καύσιμο, καθώς έχουμε θέρμανση σε όλους τους χώρους του σπιτιού σε αντίθεση με τα υπέρυθρα.

κατοικία-200τμ

Σε κατοικία 200 τ.μ. στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης με συνεχόμενη 24ωρη λειτουργία θέρμανσης το ετήσιο λειτουργικό κόστος, με πετρέλαιο είναι 7.000 ευρώ, με λέβητα ιόντων – λέβητα ηλεκτρικό – υπέρυθρα πάνελ-θερμοπομποί είναι 5.600 ευρώ, με φυσικό αέριο είναι 5.000 ευρώ, με λέβητα pellet – λέβητα ξύλου είναι 4.000 ευρώ, και με αντλία θερμότητας θέρμανσης είναι μόλις 2.100 ευρώ ΕΤΗΣΙΩΣ.

ΚΕΡΔΟΣ 4. 900 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ

Στο κομμωτήριο ARIANE της οδού Μαρτίου-Κ. Καραμανλή το ετήσιο κόστος του Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ) για 22.000 λουσίματα ετησίως με BOILER (καυστήρα πετρελαίου) ήταν 6.600 ΕΥΡΩ και τώρα με ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ (ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΟ – BOILER) ARISTON, είναι μόλις 1.600 ΕΥΡΩ.

ΚΕΡΔΟΣ 5.000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ

Οι ΝΕΕΣ Αντλίες Θερμότητας Θέρμανσης με συμπιεστή SANYO είναι υψηλών θερμοκρασιών κατάλληλες για θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ) δίνοντας συγχρόνως και άφθονο ζεστό νερό χρήσης για το μπάνιο. Καλύπτουν όλες τις ανάγκες γιατί οι αποδόσεις τους είναι από 4 kw έως 95 kw (απο 50 τ.μ. έως 1. 200 τ. μ.). Η ενεργειακή τους απόδοση είναι 470%.

Εξίσου αποδοτική είναι και η επιλογή ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, που τοποθετείται στην στέγη – ταράτσα του έργου. Πρόκειται περί ιδιαιτέρως προσοδοφόρας εγκαταστάσέως, καθόσον γίνεται με τραπεζική χρηματοδότηση (χωρίς προσωπικά κεφάλαια), τα δε χρήματα της πώλησης της παραγόμενης ενέργειας που επιστρέφει η ΔΕΗ, μέσω του σχετικού λογαριασμού (αφορολόγητα), στον κύριο του έργου, είναι υπεραρκετά ώστε να καλύπτεται η τραπεζική χρηματοδότηση και το ετήσιο ενεργειακό κόστος λειτουργίας της εγκατάστασης ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. Το ΚΕΡΔΟΣ είναι 87.500 ΕΥΡΩ στην 25ετία. Επιλέγοντας σύστημα Αντλίας Θερμότητας με ηλεκτρικό ρεύμα, πρώτα καταναλώνουμε ρεύμα και μετά από 4 μήνες πληρώνουμε το αντίτιμο στη ΔΕΗ.

Οι Αντλίες Θερμότητας είναι με συμπιεστές νέου τύπου και πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Μπορούν να λειτουργήσουν σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος το καλοκαίρι έως και +46oC και το χειμώνα ακόμη και σε εξωτερικές θερμοκρασίες -20oC με 80oC νερό προσαγωγής για τα σώματα – καλοριφέρ χωρίς να επηρεάζεται η θερμοκρασία. Υπό το δεδομένο της σταθερής αυξητικής τάσης των τιμών του πετρελαίου καθίσταται σαφές ότι το ως άνω προτεινόμενο σύστημα θεωρείται σήμερα ως το πλέον σύγχρονο και αποδοτικό έναντι όλων των άλλων εφαρμοσμένων συστημάτων. Το σύστημα θέρμανσης συνδυάζεται άριστα με τους νέους ηλιακούς συλλέκτες κενού ή επιλεκτικούς TINOX ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ που τοποθετούνται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οι οποίοι μας παρέχουν 50% μεγαλύτερη απόδοση σε σχέση με τους κλασσικούς ηλιακούς συλλέκτες επιτυγχάνοντας μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας σε δύο ταυτοχρόνως κυκλώματα. Το πρώτο κύκλωμα είναι το ζεστό νερό χρήσης, όπου με την τοποθέτηση ενός BOILER τριπλής ενέργειας έχουμε αφθονο ζεστό νερό δωρεάν, από τον ήλιο, ακόμη και σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες.

Όταν αυτό δεν επιτυγχάνεται από τον ήλιο, λόγω συννεφιάς και χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ζεστό νερό χρήσης, για το μπάνιο μας, τότε με την τοποθέτηση ενός διαφορικού θερμοστάτη, που ελέγχει τη θερμοκρασία, αφενός του BOILER και αφετέρου, την εξωτερική θερμοκρασία των ηλιακών συλλεκτών (δηλαδή, εάν έχει ηλιοφάνεια) μας παρέχει ζεστό νερό, γιατί έχει δώσει εντολή στην δευτερεύουσα πηγή ενέργειας να μας ζεστάνει το νερό. Στην περίπτωση που δεν θέλουμε την τοποθέτηση των ηλιακών (για αισθητικούς λόγους) χρησιμοποιούμε το BOILER – Αντλία Θερμότητας (Θερμοσίφωνα) ARISTON ή EMMETI ΙΤΑΛΙΑΣ έχοντας ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 370% και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 70% σε σύγκριση με άλλα BOILER, με απλά λόγια έχουμε ζεστό νερό όλο το χρόνο με κόστος 120 ευρώ.

Σε οικογένεια 4 ατόμων το ετήσιο κόστος του Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ) με BOILER (καυστήρα πετρελαίου) είναι 900 ΕΥΡΩ και τώρα με ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ (ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΟ – BOILER) ARISTON, είναι μόλις 225 ΕΥΡΩ.

Σε Ξενοδοχείο με BOILER 1000 λίτρα, το ετήσιο κόστος του Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ) με καυστήρα πετρελαίου είναι 22.000 ΕΥΡΩ, με καυστήρα φυσικού αερίου 14.000 ευρώ και τώρα με ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ είναι μόνο 7.000 ΕΥΡΩ.

Το δεύτερο κύκλωμα είναι το κύκλωμα της θέρμανσης της οικοδομής, όπου με την τοποθέτηση των ηλιακών συλλεκτών κενού και ενός θερμαντικού δοχείου, μας εξασφαλίζει δωρεάν ζεστό νερό προσαγωγής στα κυκλώματα της θέρμανσης, με εξοικονόμηση ενέργειας τις ημέρες του χειμώνα, που υπάρχει ηλιοφάνεια.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το καλοκαίρι το ίδιο μηχάνημα μας παρέχει ψύξη στους χώρους που επιθυμούμε χωρίς επιπλέον κόστος αγοράς A/C με το ίδιο όπως της θέρμανσης χαμηλό κόστος λειτουργίας.